top of page
No tags yet.

Sweet tamarind

Pēdējā laikā aizvien biežāk saskaros ar vēlmi izmēģināt jaunas garšas, tropiskos un līdz šim neēstos augļus. Manu uzmanību piesaistīja tamarinda pākstis, kuras iegādājos "Rimi", ~ 3 Eur par vienu kastīti (450g).

Tamarinda pākstis ir tropu koka tamarinda augļi. Šiem augļiem dzimtene ir Āfrika, bet mūsdienās visvairāk tiek audzēti Indijā. Tamarinda pāksts aug garos kokos (~24 metri). Koki ražo izliektas, brūnas pākstis piepildītas ar nelielām brūnām sēklām (tās atgādina mazus iezīšus), ko ieskauj lipīga masa, kas ir līdzīga dateles mīkstumam.

Garšas ziņā masa ir saldi skāba, man atgādināja "Laimas" ražoto konfekšu pildījumu.


Pirmais iespaids man un vīram bija vilšanās, bet kā jau zināms, tas mēdz būt maldinošs. Mums ļoti iegaršojās šis auglis = delikatese, noteikti pirksim vēl.

Brūnās sēklas var arī apgrauzdēt uz pannas un pēc tam sasmalcinot, iegūst kafijas aizvietotājdzērienu, citādi sēklas neizmanto. Paši gan vēl neesam mēģinājuši, iespējams, ka pamēģināsim :D

Āzijas virtuvē tamarindu parasti izmanto kā garšvielu nevis kā pamatēdienu. Tas noder konditorejā, ievārījumos, džemos, želejās, smilšu mīklas izstrādājumos, otrajos ēdienos pie rīsiem un dārzeņiem, mērču pagatavošanai. Lielākoties to lieto indiešu un taizemiešu virtuvē. Mēs tamarindu neesam pievinojuši ēdienos vai dzērienos, pagaidām izgaršojam tīru augli :)

Tā pat kā lielākajai daļai seno augu, tamarindu izsenis izmanto tieši medicīnā. Tas mazina diskomforta sajūta vēderā, uzlabo gremošanu, uzlabo imūnsistēmu. Tamarinda preparātus izmanto drudža, iekaisuša kakla, reimatisma, iekaisumu un saules dūriena ārstēšanai. Filipīnās lapu novārījumu lieto temperatūras samazināšanai malārijas gadījumā. Sievietēm šis augs skaitās spēcīgs afrodiziaks, jo stimulē hormonālo sistēmu, kas palīdz pie dažādām tīri sievišķīgām saslimšanām.

Vienvārdsakot, īsts brīnumaugs, rekomendēju :)

SEKO:

  • Google+ - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
bottom of page